În ediția lunii decembrie a revistei am ales să vă prezint rețeta tradițională de cozonac cu nucă și ciocolată care la mine are un real succes și vă invit să o preparați și voi pentru masa de sărbători.

Rețeta este una clasică pe care o folosesc cu mare drag mereu. Pentru 3 cozonaci avem nevoie de următoarele ingrediente: Ingrediente aluat:
• 1.2 kg făină cu procentaj mare de proteine
• 60 grame drojdie proaspătă sau 20 grame drojdie uscată
• 500 ml lapte călduț
• 10 gălbenușuri
• 10 grame sare
• 300-350 grame zahăr
• 100 ml ulei
• 100 grame unt topit
• 2 plicuri de zahăr vanilinat
• Zest (coaja) de la 3 portocale
• Zest (coaja) de la 2 lămâi.

Mod de preparare: Punem drojdia la activat cu 150 ml lapte (din cei 500 ml) cald și o lingură de faina plus o lingură de zahăr. Lăsăm această compoziție aproximativ 15-20 minute. Când drojdia este activată (toată masa este doar spumă) o turnăm peste făina cernută din bolul mixerului, peste care adăugăm și un vârf de cuțit de turmeric. Mixăm aproximativ 1 minut (la viteza 1 din 6) până se încorporează bine. Între timp, peste cele 10 gălbenușuri, turnăm laptele călduț, zahărul, zahărul vanilinat și amestecăm cu un tel cât să se topească zahărul. Apoi, turnăm peste făina și drojdia activată și începem să mixăm (la viteza 2 din 6) până când se încorporează bine, urmând să adăugăm și restul. Apoi așteptăm aproximativ 20 de minute și începem să încorporăm grăsimea (untul topit și răcit la temperatura camerei și uleiul). Încorporăm în 3 reprize.

Tot procesul de frământare trebuie să dureze aproximativ 35-40 de minute. Pregătim un vas pe care îl ungem cu ulei și adăugăm aluatul dospit. Ne asigurăm că, unde stă aluatul este călduț. Îl lăsăm cam 40 de minute la dospit apoi, băgăm un pumn în mijloc și scoatel aerul din aluat, dar nu de tot. Îl acoperim iarăși cu folie alimentară și așteptăm să crească din nou (aproximativ 20 de minute). Împărțim aluatul în 6 bucăți a câte aproximativ 370 gr. Le acoperim cu folie alimentară și lăsăm aluatul încă 15 minute pe masa de lucru. Între timp putem pregăti umplutura. Ingrediente compoziție pentru 3 cozonaci:
• 300 grame albuș
• 160 grame zahăr pudră
• 670 grame miez de nucă
• 70 grame cacao.
MOD DE PREPARARE COMPOZIȚIE: Batem albușul cu un praf de sare până devine spumă. Apoi adăugăm zahărul pudră cu nucă și cacao și amestecăm cu o spatulă. Asamblare cozonaci: Când punem compoziția peste foaia de cozonac, punem și ciocolata dată prin răzătoare ori, așa întreagă. Lăsăm cozonacii în tavă pentru a dospi (aproximativ 2 ore). Apoi îi punem în cuptorul preîncălzit la 160° pentru 50 sau 60 de minute. Regimul sus joc cu ventilație.
Spor la muncă, dragilor! Vă doresc să aveți parte de sărbători binecuvântate! Vă aștept și luna viitoare cu o altă rețetă delicioasă!